fbpx

Μύθοι και αλήθειες για τον μυοσκελετικό πόνο

Ο πόνος, εξάλλου, υπάρχει μόνο όπως τον αντιλαμβανόμαστε. «Σταματώντας» τον νου, σταματά και ο πόνος. Αλλάζοντας (επαρκώς) τον νου, μπορεί κάλλιστα να διαφοροποιηθεί και ο ίδιος ο πόνος.

            DB Morris | The culture of pain

Τι είναι λοιπόν ο πόνος; Θεωρητικά αυτή είναι μια απλή ερώτηση. Η απάντηση όμως ποικίλει, ανάλογα με το ποιός θα απαντήσει…

Ως παγκόσμιο φαινόμενο, ο πόνος αποτελεί την νούμερο ένα αιτία επίσκεψης σε γιατρό ή νοσοκομείο. Αποτελεί επίσης το βασικό αίτιο απουσίας από την εργασία και ανικανότητας. Κοστίζει σε θεραπείες, νοσήλεια και χαμένη εργασία περισσότερο από ότι όλα τα περιστατικά διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων μαζί (το κοστος ανέρχεται σε 600 δις/ ετησίως μόνο στις ΗΠΑ). Παρόλα αυτά, ανά πάσα στιγμή, ο ένας στους πέντε ανθρώπους στον πλανήτη αντιμετώπιζει χρόνιο πόνο (πόνο δηλαδή που επιμένει για πάνω από 3-6 μήνες). Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημία…

Παραδοσιακά η διαχείριση του φαινομένου εστιάζει μόνο στη σωματική συνιστώσα, με στόχο την ανίχνευση και τη θεραπεία της υποκείμενης παθολογίας. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι όταν εμφανίζεται, ο πόνος θεωρείται σαν ένα σωματικό μόνο σύμπτωμα, μια ένδειξη ανατομικής καταστροφής ή αποτέλεσμα βιοχημικών αλλαγών σε κάποιον ιστό. Και εστιάζουμε τόσο την διάγνωση όσο και τις θεραπευτικές μας ενέργειες στην «επιδιόρθωση» της εν λόγω ανατομικής φθοράς και μόνο. Με μη ικανοποιητικά πολλές φορές απολέσματα.

Γιατί αν στηριχτούμε μόνο στο παραπάνω Βιο-Ιατρικό μοντέλο, η κατανόηση και οι γνώσεις που έχουμε για τον πόνο αποδεικνύονται ανακριβείς ή ελλειπείς…και αντίστοιχα υστερούν οι θεραπευτικές μας προτάσεις.

Όταν τραυματιζόμαστε ή βιώνουμε πόνο, θέλουμε να ξέρουμε γιατί πονάμε, πόσο θα διαρκέσει και τί μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Είναι αυτονόητο πως όταν παίρνουμε τις σωστές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτηματικά, είμαστε περισσότερο ικανοποιημένοι, αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε λιγότερο και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία μας.

Σας προσκαλώ λοιπόν να συν-ταξιδέψουμε στο πεδίο της Νευροεπιστήμης του πόνου…

Θα αναπτύξω τα αγαπημένα μου θέματα:

Γιατί πονάμε;

Πόσα από αυτά που ακούμε ή διαβάζουμε για τα μυοσκελετικά συμπτώματα ισχύουν πλέον;

Τι είναι ο πόνος, πώς δημιουργείται και πιο σημαντικό από όλα ΠΟΥ δημιουργείται;

Τι αποδεικνύεται από τις τελευταίες έρευνες για τον πόνο που δημοσιεύονται από Νεύρο-Επιστήμονες;

Ποιός είναι πραγματικά ο ρόλος που παίζουν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην εμφάνιση συμπτωμάτων;

Τι συμβαίνει στον χρόνιο ή επίμονο πόνο και τί «εργαλεία» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τον αντιμετωπίσουμε;

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα πρωτόκολλα ενδυνάμωσης και διατάσεων για την αποκατάσταση των κοινών μυοσκελετικών παθήσεων;

Ποιός είναι ρόλος του stress στο μυοσκελετικό πόνο;

Πώς γίνεται το παρελθόν και το μέλλον μας να επηρεάζουν το πόσο πονάμε στο παρόν;

Η παραπάνω 4ωρη (όλο λέω ότι θα την περιορίσω σε 3 ώρες και όλο ξεφεύγω από το τρίωρο) διάλεξη αποτελεί το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου «Become a Body Whisperer | Myofascial Release Serminars».

Παρ’ όλα αυτά, είναι αυτοτελής και μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να κατανοήσει τί είναι ο πόνος, πώς δημιουργείται, ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκειά του και πώς μπορούμε, αν όχι να τον κάνουμε φίλο μας, να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε μαζί του. Επίσης αποτελεί προαπαιτούμενο για την παρακολούθηση της ύλης του Σαββατοκύριακου (Workshop).

Τόπος Διεξαγωγής :Αίθουσα Mueru, Ξενοδοχείο Congo Palace, Λεωφ. Ποσειδώνος 81Α, Γλυφάδα

Χρόνος: Παρασκευή 7 Ιούνη, 5:30μμ

Ομιλήτρια: Η αφεντιά μου

Guest Star: Mr P

Το αντίτιμο για την παρακολούθηση της αν εμφανιστείτε απ´ ευθείας στη Διαλεξη ανέρχεται στα 50€

Αν είστε λατρεμένος πελάτης του Ιατρείου, το αντίτιμο για την παρακολούθηση της είναι 25€ κατ´ ατόμο.

Αν δεν είστε, αλλά με ακολουθείτε στα ΜΜΔ ή είστε εγγεγραμμένοι στο blog μου ή στο κανάλι μου στο YouTube, μπορείτε να καλέσετε στο ιατρείο στο 210 7292503, να δηλώσετε πρόθεση συμμετοχής, να σας βάλουμε  «γκρουπάκι» με άλλους ενδιαφερόμενους και να έχετε τιμή Ιατρείου(25€).

Θα χαρώ να σας δω εκεί…