Κατερίνα Μουστάκα - Ιατρός, Δρ. Χειροπρακτικής | Βιογραφικό

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

 • 1997 - Σήμερα

  Πάνω από 160.000 ανατάξεις

 • 2017

  Νοέμβριος, Σεμινάριο: "Become a Body Whisperer"
 • [ 2015 - 2017 ]

  Μετεκπαίδευση, Structural Integration
 • [ 2000 - Σήμερα ]

  Σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, NLP, Insight I&II, Aura-Soma I&II, Survivors, Hypnosis, Re-conessence, Martin Brofman, Μαθήματα Θαυμάτων, Ρεικι 1ο&2ο βαθμό, Meditation Courses
 • 1998 - Σήμερα

  Μελέτη, Εφαρμογή και Ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων, στηριγμενων στο σύστημα των Travel and Simons "Myofascial Trigger Points Therapy"
 • 2011

  Πτυχίο Σχεδιασμού Permaculture (Αεικαλλιέργειας)
 • 2004 - 2006 & 2014 - 2016

  Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών.
 • 2002 - 2004

  Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών
 • 2004

  Νοέμβριος, μεταφορά Ιατρείου στην οδό Αλκμάνος 2 (Χίλτον)
 • 2004

  Athens Olympics,Υποδιευθύντρια στην Ποδιατρική Κλινική Ολυμπιακού Χωριού στη διάρκεια της διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων
 • 2004

  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Βουδαπέστη, Μέλος της Ελληνικής Αποστολής
 • 2003

  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου Birmingham, Μέλος της Ελληνικής Αποστολής
 • 2002

  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Μόναχο (χειροπράκτης μέλους Εθνικής Στιβου)
 • 2000

  Ελεύθερη συνεργασία με αθλητές της Εθνικής Ομάδας Στίβου ένα όψει Ολυμπιακων Sidney 2000
 • 1999

  Ιανουάριος, Εναρξη , πρώτο Ιατρείο Β. Σοφίας
 • 1998

  Δεκέμβριος, Αποφοίτηση Life Chiropractic College West(LCCW), California, USA
 • 1996

  Αποφοίτηση Ιατρική Σχολή , ΑΠΘ
 • 1987 - 1988

  «ΜΩΡΑ»
 • 1985

  Πανελλήνιο Βραβείο Mαθηματικής Eταιρείας
 • 1981

  Πρώτη μου επαφή με τον αθλητισμό, Στίβος (60m, 150m)
 • 1969

  Σέρρες. Άφιξη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Γεννήθηκα το 1969 στις Σέρρες, με ισχυρές γονιδιακές τάσεις, τόσο προς την «θετική κατεύθυνση» (μπαμπάς πνευμονολόγος, πρωτοπόρος στην έρευνα για την φυματίωση ) όσο και την «θεωρητική» (μαμά εκπαιδευτικός). Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, τα φοιτητικά μου στη Θεσσαλονίκη (Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ) και στο Hayward, Καλιφόρνια, Η.Π.Α (Life Chiropractic College West) και από το τέλος του 1998 κατοικώ και εργάζομαι στην Αθήνα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλες τις «ελεύθερες ώρες» μου, ήμουν και εξακολουθώ να είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Επίσης κάπου στο δημοτικό γοητεύθηκα και από το κλασικό πιάνο ( αυτό το σπούδασα για μια δεκαετία). Και μετά ερωτεύτηκα την Νάντια Κομανέτσι στα 7 μου και το στίβο στα 11, με αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να αναπτύξω και ένα πολύ ισχυρό σωματικό κομμάτι. Έτσι, με το που τελείωσα την Ιατρική, έχοντας βάσεις φιλοσοφικές, τάσεις καλλιτεχνικές και επιδόσεις αθλητικές, μου φάνηκε εξαιρετική η προοπτική να ακολουθήσω, σαν θεόσταλτο μονόδρομο της περαιτέρω εκπαίδευσης μου, ένα επάγγελμα που διέπεται από το τρίπτυχο «επιστήμη, τέχνη και φιλοσοφία»: την Χειροπρακτική.

Αν η Ιατρική μου προσέφερε άπειρες πληροφορίες για τη φυσιολογία (πως λειτουργεί φυσιολογικά το σώμα) και τη Νοσολογία (πως λειτουργεί μη φυσιολογικά το σώμα, με αποτέλεσμα εμφάνιση συμπτωμάτων), ήταν η Χειροπρακτική που συνέδεσε, τουλάχιστον στο δικό μου νοητικό σύμπαν, τα φαινόμενα με μια λογική αιτιολογία (τι φταίει και εμφανίζεται ένα σύμπτωμα) και μου προσέφερε ένα ακόμα πιο λογικό πλάνο δράσης, με στόχο την επίλυση της Αιτίας του συμπτώματος. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή μου στο θαυμαστό κόσμο των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης (Myofascial Trigger Points) έβαλε ακόμα ένα κομματάκι στο παζλ της θεραπευτικής μου προσέγγισης.

Αυτό όμως που με μάγεψε και με βοήθησε να κατανοήσω βαθύτερα το γιατί οι άνθρωποι νοσούν, γιατί κάποιοι δεν θεραπεύονται και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό ήταν η συνειδητοποίηση (που πιστοποιήθηκε, μετά από πολύ μελέτη) της άμεσης σύνδεσης νου-σώματος. ´Η, όπως αναφέρεται στα πάμπολλα επιστημονικά συγγράμματα που το διερευνούν, the mind-body connection. Το 2000 με αφορμή την ανίατη ασθένεια μιας φίλης και θεραπευόμενης μου, που με ώθησε να ανακαλύψω τον θαύμαστο κόσμο της ψυχοσωματικής θεραπευτικής, μπήκα στο μονοπάτι την ενδοσκόπησης και της προσωπικής μου «θεραπείας εκ των έσω». Και μέσα από αυτήν μου την πορεία, μπόρεσα να υπηρετήσω πολύ πιο αποτελεσματικά, άμεσα και ολοκληρωμένα το λειτούργημα μου.

Ξεκίνησα λοιπόν την επαγγελματική μου διαδρομή τον Ιανουάριο του 1999, στο πρώτο μου ιατρείο στους Αμπελοκήπους, συνδυάζοντας τις γνώσεις της κλασικής (δυτικής) Ιατρικής προσέγγισης, με τεχνικές «επαναρρύθμισης» της λειτουργίας του μυοσκελετικού και ολιστικές μεθόδους υποστήριξης ολόκληρου του συστήματος. Με σκοπό την αποκατάσταση της εγγενούς ικανότητας του σώματος να μας στηρίζει και να μας κινεί ακοπίαστα, αποτελεσματικά και ασυμπτωματικά.

Πρόθεση μου ήταν και είναι πάντα, η απελευθέρωση των πελατών μου... Τόσο από τα περιοριστικά και επώδυνα συμπτώματα, όσο και από τις επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν, όχι μόνο στη βιολογική αλλά και στην ψυχοκοινωνική τους ευεξία...

Έχοντας δημιουργήσει τη φήμη άμεσων λύσεων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων, βρέθηκα πολύ σύντομα να υποστηρίζω «κανονικούς» ανθρώπους και «σούπερ ήρωες», απλούς αθλούμενους και πρωταθλητές, μαμάδες και πιτσιρίκια και παππούδες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, επιχειρηματιες, πολιτικούς, χορευτές, διανοούμενους...

Τα τελευταία 19χρόνια είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πάνω από 9000 σώματα και το θεραπευτικό γρίφο που παρουσίασε το κάθε ένα από αυτά. Είχα την τύχη να γνωρίσω συγκλονιστικούς ανθρώπους, που τους αγκάλιασα και με εμπιστευθήκανε. Που μαζί επιμείναμε και υπερβήκαμε. Που παρέα πορευθήκαμε και εξελιχθήκαμε στο μονοπάτι της θεραπείας. Που έχουν υπάρξει οι καλύτεροι μου μαθητές και οι μεγαλύτεροι μου δάσκαλοι

Αισθάνομαι ευλογημένη.

Τι κάνουμε:

Μικρά καθημερινά θαύματα

Κατερίνα Στεφανίδη

1.
Η Κατερίνα ειναι χειροπράκτης και μέντορας μου απο τα 13 μου και ίσως να μην είχα φτάσει εδω που εχω φτάσει σημερα αν δεν την είχα γνωρίσει. Της οφείλω ενα μεγάλο δημόσιο ευχαριστω.

Ιωάννης Παλαιολόγος

2.

Body recovery with the best! Body is ready in the best place.

Thank you guys Katerina Moustaka & Steve.

Εδώ και ένα χρόνο έχω την τύχη να συνεργάζομαι με το ιατρείο της Κατερίνας Μουστάκα. Ομολογώ πως η μέθοδος αποθεραπείας και αποκατάστασης που εφαρμόζεται είναι ότι πιο αποτελεσματικό υπάρχει, μιας και έχω βρεθεί σε διαφορά ιατρεία τόσο σε Ελλάδα οός και Ευρώπη - Αμερική λόγω επαγγέλματος.

Σπάνια αντιμετωπίζω πλέον τραυματισμούς (γεγονός σπάνιο για το άθλημα που διαγωνίζομαι) από τότε που ξεκινήσαμε τις συνεδρίες και νιώθω το σώμα μου συνεχώς «φορμαρισμένο».

Δύο φορές έχω μπει κουτσαίνοντας στο ιατρείο και το ίδιο απόγευμα ήμουν έτοιμος πάλι για προπόνηση. Μαγικά χέρια, υπέροχος άνθρωπος και φιλικό κλίμα ιατρείου.

Αλέξανδρος Κεϊβάναη

3.
Είμαι ευγνώμων που γνώρισα την Κατερίνα έστω και κάτω από έναν σοβαρό τραυματισμό. Χωρίς εκείνη μπορεί να μην χόρευα ακόμα. Τα τελευταία 16 χρόνια είναι ο άνθρωπος που με θεραπεύει και με συντηρεί στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Είναι εξαιρετική γιατρός και επιστήμων με τεράστιες και πολυδιάστατες γνώσεις. Την ενδιαφέρει όχι μόνο να θεραπεύει το πρόβλημα του κάθε πελάτη αλλα και να εντοπίζει την αιτία που το προκάλεσε. Αυτό που θαυμάζω στην Κατερίνα είναι ότι εξελλίσει την επιστήμη της διαρκώς και αυτό μου δίνει τη σιγουριά ότι αφήνομαι στα χέρια ενός ανθρώπου που εμπιστεύομαι απόλυτα. Είναι κορυφαία στο είδος της.

Κατερίνα σε ευχαριστώ για όλα.

Κρίστης Κουπάτος

4.

«Είχα την ευλογία να γνώρισω την Κατερίνα το 2007 με αφορμή ένα τραυματισμό που συνέβηκε κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου (ασχολούμαι με τον χορό) και με ταλαιπωρούσε επί 15 μήνες.

Ο τραυματισμός ήταν στον ώμο μου και με είχε ανάγκασει να απορρίψω κάποιες δουλειές και να διακόψω κάθε προπόνηση και αθλητική μου δραστηριότητα κάτι που για έναν χορευτή είναι ότι χειρότερο. Κατά τη διάρκεια των 15 μηνών που με ταλαιπωρούσε αυτός ο τραυματισμός είχα αποταθεί σε διάφορα ιατρικά, φυσικοθεραπευτικά και κέντρα εναλλακτικής ιατρικής χωρίς αποτέλεσμα.

Πάνω που με είχε πιάσει απελπισία, ένας συνάδελφος μου πρότινε την Κατερίνα που όχι μόνο κατάφερε να εντοπίσει το πρόβλημα αλλά μέτά από συνεδρίες μόνο 5 βδομάδων, ξανα άρχισα την προπόνηση.

Από τότε μέχρι τώρα η Κατερίνα με έχει θεραπεύσει από αρκετούς τραυματισμούς και αν μέχρι σήμερα στην ηλικία των 40 ετών που είμαι εξακολουθώ να είμαι εν ενεργεία ως χορευτής το οφείλω σε αυτήν. Κατερίνα μου σε ευχαριστώ πολύ και σου είμαι ευγνώμων για ο,τι έχεις κάνει για μένα! Να ‘σαι πάντα καλά!»

Σπύρος Βασιλάτος

5.

Ευχαριστώ πολύ την Κατερίνα Μουστάκα που κάθε φορά ρυθμίζει, θεραπεύει και ενδυναμώνει την σωματική μου μηχανή ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις έντονες προπονήσεις και την πολύωρη διδασκαλία της τέχνης του Αικίντο.

Η βοήθειά σου είναι πολύτιμη για μένα. Σε ευχαριστώ πολύ Kατερίνα μου!

Σπύρος Βασιλάτος 4ο dan Aikikai μαθητής και επίσημος εκπρόσωπος του Ryuji Shirakawa Shihan στην Ελλάδα

Πασχάλης Φράγκου

6.

Με πολύωρες προπονήσεις καθημερινά η καταπόνηση στο σώμα μου είναι υψηλή και οι απαιτήσεις χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουν. Η Κατερίνα με την βοήθεια της με κρατάει μακριά απο τραυματισμούς και μπορώ να πιέζω το σώμα μου καθημερινά χωρίς κανένα πρόβλημα

Τριαθλητής

Κων/νος Μποτάσης Εφραίμογλου

7.

After so many injuries my tennis year starts with a very positive note by winning the Antalya grade A tournament in singles over Norbert Henn one of the best veterans of the world as well as in mixt doubles.

A special thank you to Katerina Moustaka and Steve who took it personally to prepare my body for this sucesss.

Τάσος Μισαηλίδης

8.

Το καλύτερο ιατρείο μυικης αποκατάστασης μακραν με τη καλύτερη επιστήμονα!!! Κατερίνα Μουστακα!!! Ήταν υπεύθυνη για όλη μου την προετοιμασία Ελλάδα και Ισπανία!!! Ευχαριστώ για όλα!!!.

Έλλη Καραγιάννη

9.

Η Κατερίνα είναι μία ΥΠΕΡΟΧΗ και ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ. Ήμουνα για χρόνια στο κρεβάτι με φριχτούς πόνους στη μέση και οι διάφοροι χαζογιατροί μου έκαναν ενέσεις μέσα στη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα μηδέν.

Η Κατερίνα με σήκωσε, με έστησε στα πόδια μου,μου έδωσε κάτι από αυτό το υπέροχο και μοναδικό πνεύμα που έχει μέσα της, με έμαθε α περπατάω, σαν να μην είχα ποτέ μου περπατήσει πριν, μου ΧΆΡΙΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΖΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΩ. Τώρα περπατάω, χορεύω, κολυμπάω, και το σπουδαιότερο είναι πως έχω ξεχάσει πως είχα κάποτε πρόβλημα στη μέση!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟY!!!

Ειρήνη Παντελάκη

10.

Πριν από κάποιες εβδομάδες γύρισα το πόδι μου και έκανα ένα διάστρεμμα.

Στο νοσοκομείο μας είχαν πει οτι δεν έπρεπε να πατήσω το πόδι τουλάχιστον για 10 μέρες και έπρεπε να φορέσω νάρθηκα. Γυμναστική δεν θα μπορούσα να κάνω για ένα μήνα.

Ευτυχώς η μαμά μου με έφερε στο γιατρείο της Κατερίνας την επόμενη μέρα.

Μπήκα στο γιατρείο με πατερίτσες και χωρίς να πατάω το πόδι. Όταν έφυγα, περπατούσα κανονικά και χωρίς πόνο και τις πατερίτσες μόνο για λίγο στήριγμα τις ήθελα. Μετά από 2-3 μέρες δεν χρειαζόμουν τις πατερίτσες καθόλου!!! Ήταν απίστευτο.

Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα😘

Κωνσταντίνος Ιωάννου

11.

Εξαιρετική η Κατερινα και η ομάδα της.

Ταλαιπωρούμαι εδώ και κάποια χρόνια από ημικρανίες και αυχενικό. Πήγα σε διάφορους γιατρούς και χειροπράκτορες χωρίς αποτέλεσμα.

Στην Κατερίνα και στον Στηβ βρήκα την λύση και μετά από 2 επισκέψεις είμαι πολύ καλύτερα. Και έρχομαι και από Κύπρο!!!

C Malleos

12.

WONDERFUL EXPERIENCE!!!! During our travels to Greece from New York City this past summer were so fortunate to meet Katerina Moustaka, her husband and wonderful staff.

My husband pulled his back and thankfully Katerina and her staff helped him to feel so much better. The specific technique they use is amazing and gets to the core of the issue. My husband had such a wonderful experience that he insisted the rest of our family schedule an appointment. The wait time is usually two - three months out so we were lucky enough to get an appointment with such little notice. I get body work done in NYC each week

This was unlike anything I had experienced before. I was so blessed to meet Katerina and her husband and we are looking forward to going back to Athens just to see them! And the really cool part is that Katerina also worked on my mom and my daughter who is 12 months! Three generation of woman and we all felt fabulous after. I highly recommend Katerina and her team!

Τάκης Ασημακόπουλος

13.

Γνωρίζω την Κατερίνα πάνω από δέκα χρόνια. Για να είμαι πιο ακριβής γνωρίζω τα θαυματουργά χέρια της και τις γνώσεις της, μια επιστήμων που ξέρει καλά το ανθρώπινο σώμα και το πως πρέπει να το χειρισθεί.

Στην πρώτη μου εκείνη επίσκεψη η φίλη μου με πήγε βοηθώντας με γιατί δεν μπορούσα να κινηθώ λόγω του λουμπάγκο και σε δύο ώρες έφυγα μόνος μου με το... μετρό!

Ηλίας Μπουμπούρης

14.

Το 1982, στα 26 μου χρόνια ένοιωσα τις πρώτες μυοσκελετικές ενοχλήσεις. Ξοδεύτηκε πολύς χρόνος, πολύ χρήμα, πολλές ιατρικές επισκέψεις στην Ελλάδα και στη Γαλλία, εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαγνητικές, νοσηλεία στη Γαλλία, δύο εγχειρίσεις (1999 και 2007) στο δεξιό γόνατο, ανισοσκελία, γυμναστήρια, φυσικοθεραπείες κ.λ.π

Πορεύτηκα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα... Την άνοιξη του 2014 η φίλη ζωγράφος Ειρήνη Ηλιοπούλου, μου ανέφερε για την Κατερίνα Μουστάκα. Ήμουν απογοητευμένος και πίστευα ότι θα πορευόμουνα με το πρόβλημά μου... Με έπεισε!

31 Μάρτη 2014, η πρώτη μου πολύωρη (τρεισήμισι ώρες) επίσκεψη στο Ιατρείο της κας Μουστάκα. Βγήκα στην Παπαδιαμαντοπούλου και ήθελα να ουρλιάξω από τη χαρά μου.

Επισκέψεις κατά αραιά διαστήματα. Οδηγίες... Πρακτικές ασκήσεις... Παγοθεραπεία... Έλεγχος... Συμβουλές... Δεν πιστεύω στα θαύματα αλλά ομολογώ ότι άρχισα να έχω αμφιβολίες ότι μπορεί και να συμβαίνουν. Όπως στην περίπτωσή μου...

Από τότε γιορτάζω την 31η του Μάρτη του 2014 σαν μια από τις πιο σημαντικές μέρες στη ζωή μου.

Σε Ευγνωμονώ Κατερίνα μου. Όπως φυσικά το Στήβ, τον σύζυγό σου και το λοιπό λαμπρό προσωπικό του Ιατρείου σου. Όπως και την Ειρήνη που μου μίλησε για Εσάς.

Με τιμή και σεβασμό για το ταλέντο σου, την επιστήμη σου, την τεχνική σου, τη γενναιοδωρία σου και την ανεκτίμητη προσφορά σου.

Ηλίας Α Μπουμπουρής

Βιβή Παπαναστασίου

15.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου για την γιατρό , άνθρωπο, καταπληκτική κ. Κατερίνα Μουστάκα!

Την γνώρισα το 2013 όταν πήγα μετά από ατύχημα που είχα στον αυχένα... μετά από μερικές συνεδρίες μέχρι και σήμερα ο αυχένας μου δεν με ξανά ενόχλησε !! Το καλοκαίρι του 2015 έσπασα τον αστράγαλο και μου τοποθέτησαν λάμα, έκανα 30 φυσικοθεραπείες αλλά ακόμα χρησιμοποιούσα πατερίτσα για να πατήσω... το Σεπτέμβριο λοιπόν πήγα στην Κατερινα!

Έφυγα χωρίς πατερίτσα !!! Η γυναίκα αυτή κάνει θαύματα... ευχαριστω το Θεό που ήρθε στη ζωή μου η γιατρός Κατερινα ΜΟΥΣΤΑΚΑ!!!

Έχω και συνέχεια... τον Μάρτιο του 2016 μετά πάλι από άλλο ένα πέσιμο... ήρθε και κούμπωσε ο ώμος μου (ορθοπαιδικός μου είπε για αρθροσκόπηση) πάω λοιπόν πάλι στην Κατερίνα!

Αυτή τη στιγμή ο ωμος μου κινείται κανονικά κάνω όλες τις κινήσεις δεν έχω πόνους και όλα είναι τέλεια ! Θα πείτε τώρα αυτή είναι σαράβαλο... χαχαχα! Δεν πειράζει! Έχω την Μουστάκα ΚΑΤΕΡΙΝΑ!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα είναι πολύ λίγο να εκφράσω αυτό που Νοιώθω γι αυτήν την καταπληκτική υπέροχη γιατρό! Σε θαυμάζω και σ αγαπώ γλυκιά μου Κατερινα ! Να σου δίνει ο θεός υγεία για να μπορείς να κάνεις θαύματα και να βοηθάς όσους σε χρειάζονται.

Πρόθεσή μας είναι:

• Η άμεση αντιμετώπιση της «κρίσης» (ανακούφιση του συμπτώματος, περιορισμός του πόνου)

• Η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας και καθημερινής δραστηριότητας

• Η απελευθέρωση τόσο της κίνησης όσο και του ατόμου από περιοριστικά πρότυπα σωματικής (και όχι μόνο) συμπεριφοράς


Πώς το πετυχαίνουμε αυτό:

Αντιμετωπιζουμε την αιτία που δημιουργεί το σύμπτωμα και

Υποστηρίζουμε τον άνθρωπο ώστε να επανέλθει και να παραμείνει δυνατός και υγιής.

1Περισσότερα...

Ο λόγος που κάποιος θα «κινητοποιηθεί» για να ζητήσει τη βοήθεια μας είναι συνήθως ο πόνος ή κάποιο άλλο σύμπτωμα (εκτός κάποιων φωτεινών και φωτισμένων εξαιρέσεων που έρχονται για πρόληψη ή για βελτίωση επιδόσεων).

Άρα η ταχειά συμπτωματική ανακούφιση αποτελεί το άμεσο ζητούμενο στην προσέγγιση μας. Το πετυχαίνουμε λοιπόν αυτό, διασφαλίζοντας οτι οι υποκείμενες αιτίες των συμπτωμάτων αυτών έχουν αναγνωρισθεί, επεξηγηθεί και επιλυθεί.

Και εκπαιδεύουμε τον πάσχοντα. Ώστε να τον εξοπλίσουμε με την απαραίτητη γνώση και τα εργαλεία που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παρούσα κρίση και να αποφύγει οποιαδήποτε μελλοντική υποτροπή.

Ποιά είναι η «συνταγή»;

• Συνδυασμός της χειροπρακτικής (ανατάξεων, δηλαδή των απορρυθμισμένων αρθρώσεων) με τεχνικές απελευθέρωσης των μαλακών μορίων (trigger points therapy, περιτονιακή απελευθέρωση, dry needling) συνοδευόμενες από ασκήσεις αποκατάστασης

• Συμβουλές και "εργαλεία" για διαχείρηση των συμπτωμάτων και έλεγχο του πόνου κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης.

• Καθοδήγηση σχετικά με τις δραστηριότητες, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, και ενημέρωση για την πρόγνωση και την πρόληψη.

• Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την επίλυση γνωστικών εμποδίων στη διαδικασία της αποθεραπείας και πλήρους αποκατάστασης .

Ποιός ευθύνεται για τη θεραπεία;

Υπάρχει η ευρέως παρατηρούμενη πεποίθηση στο βασίλειο της Α-σθένειας οτι ο πάσχον θα έρθει στο ιατρείο (είτε στο δικό μου είτε σε όποιον άλλο χώρο της υγείας) και κάποιος άλλος, γιατρός ή θεραπευτής, θα «τον θεραπεύσει».

Θα σας μιλήσω ευθέως: Αν νομίζετε και εσείς κάτι τέτοιο, πλανάσθε πλάνην οικτρά.

1Ο λόγος...

Ναι, όντως, ένα κομμάτι (κυρίως σωματικό) της θεραπευτικής προσέγγισης το κάνουμε εμείς στο ιατρείο). Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό του θεραπευτικού αποτέλεσματος εξαρτάται από τη συνεργασία και συμμόρφωση του ενδιαφερόμενου με οδηγίες και τεχνικές που αφορούν τόσο στον έλεγχο του πόνου κατά την κρίση όσο και στην ενημέρωση, την πρόληψη και την αποφυγή εξάρσεων στο μέλλον.

Η βαθιά κατανοήση, λοιπόν, του πώς λειτουργεί το σώμα μου, πώς επικοινωνεί μαζί μου, σε ποιά αιτία οφείλεται το σύμπτωμα, τι (από αυτά που κάνω ή έκανα) μπορεί να το προκάλεσε και να το ενεργοποίησε αυτή τη δεδομένη στιγμή και πως μπορεί να αποτραπεί αντίστοιχη εμπειρία στο μέλλον, ειναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικά, από την άμεση ανακούφιση,απλώς, στην οξεία φάση της «πάθησης».

Χρειάζεται λοιπόν «εργασία για το σπίτι» . Αποτελούμενη τόσο από μελέτη (περισσότερο του εαυτού): τι πονάει, πότε, πόσο, γιατί, τι το ενεργοποιεί, τι το ανακουφίζει, ποιές είναι οι σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές ή κοινωνικές μου συνήθειες που το επιδεινώνουν ή το βελτιώνουν κλπ. Όσο και από ασκήσεις, κόλπα και «εργαλεία». «Εργαλεία» για τη χαλάρωση των μυών, διατατικές ασκήσεις, πρωτόκολλα ενδυνάμωσης, συμβουλές για πιθανές αλλαγές στην εργονομία της κίνησης ή της χωροθέτησης στην εργασία, αποφυγή δραστηριοτήτων, έναρξη και υιοθέτηση (για το υπόλοιπο του βίου) κάποιας μορφής άθλησης συμβατή με την ηλικία, το σωματότυπο και τα συμπτώματα, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, βελτίωση των συνθηκών ή ωρών ύπνου, καλύτερος έλεγχος ή διαχείρηση του άγχους που προκαλείται είτε από την ενόχληση είτε από την καθημερινότητα, προσαρμογή τόσο σωματικών όσο και νοητικών συμπεριφορών σε ένα πιο λειτουργικό πρότυπο.

Τα πιο πολλά μυοσκελετικά συμπτώματα οφείλονται, ανεξάρτητα από την ανατομική φθορά που μπορεί να συνυπάρχει, σε εμβιομηχανικές απορρυθμίσεις και στην ισχυρότατη βιολογική μνήμη που αναπτύσσει το σώμα ώστε να λειτουργεί με τρόπο που να αποφεύγει το πόνο . Αυτό σημαίνει οτι για να έχουμε μακροχρόνια αποτελέσματα χρειάζεται ΚΑΙ να διορθωθεί η αιτία που δημιουργεί το σύμπτωμα ΚΑΙ να αλλάξει η βιολογική - Κυτταρική μνήμη ΚΑΙ να επαναπρογραμματισθεί το σύστημα να λειτουργεί με καινούριο, λιγότερο ενεργοβόρο και πιο αποτελεσματικό τρόπο...

Και αυτό σημαίνει ξεβόλεμα. Σε πολλούς τομείς και επίπεδα. Και είναι οι γενναίοι και οι αποφασισμένοι να θεραπευθούν που θα αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της ανάληψης ευθύνης για τη θεραπεία τους. Και θα επενδύσουν αντίστοιχα στη διαδικασία της δικής τους θεραπευτικής διαδρομής.

Και, όσο και να θέλω να τους «βοηθήσω», εγώ μπορώ μόνο να τους ανοίξω την πόρτα. Άντε και να υποδείξω το δρόμο...

Το πρώτο βήμα και το υπόλοιπο ταξίδι θα γίνει από αυτούς...