Το Σύνδρομο της Καραντίνας • Katerina Moustaka

Το Σύνδρομο της Καραντίνας

Η αδράνεια και η απομόνωση που προκαλούνται από την καραντίνα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να υιοθετούν θέλοντας και μη καθιστικό τρόπο ζωής λόγω αναστολής της λειτουργίας χωρών άθλησης, απολύσεων ή εργασίας από το σπίτι, δεν έχει επηρεαστεί μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική μας υγεία.

Με την κοινωνική απομόνωση, δε, να μας αυξάνει το άγχος, τη διάρκεια του φόβου και να μας κάνει επιθετικούς, ήρθε κι έδεσε το γλυκό.

Αν και δεν είναι επίσημος όρος, το «σύνδρομο της Καραντίνας» ή Lockdown Syndrome είναι μια πραγματική κατάσταση που οδηγεί σε πραγματικά συμπτώματα.

Πολλοί επαγγελματίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ανησυχούν για τις αυξανόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και ίσως είναι καλό να αρχίσουμε να κρούομε και εδώ τον κώδωνα του κινδύνου.

Ενδείξεις ότι πάσχουμε από Σύνδρομο Καραντίνας
.⚡️ Ακραίες Αλλαγές Διάθεσης.
.⚡️ Ευερεθιστότητα.
.⚡️ Πολυώρη ενασχόληση με Social Media.
.⚡️ Μειωμένη διάθεση για σωματική δραστηριότητα.
.⚡️ Υπερκατανάλωση κακής ποιότητας τροφίμων/Δυσλειτουργία της όρεξης.
.⚡️ Διαταραχές ύπνου.
.⚡️ Διαπληκτισμοί με τα άλλα μέλη της οικογένειας.
.⚡️ Έντονες τάσεις φυγής

Η Καραντίνα εκτός από το γεγονός ότι μετατρέπει σε χρόνο dt τα νεύρα μας σε τσατάλια, το σώμα μας σε Καρεκλοκένταυρο και τη σχέση μας με τους συγκατοίκους μας σε Βατερλό, έχει και αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην Υγεία μας:

.🔥 Αύξηση σωματικού βάρους.
.🔥 Κακή φυσική κατάσταση -οστεοσαρκοπενία στους μεγαλύτερους.
.🔥 Εμφάνιση/Επιδείνωση Μυοσκελετικών πόνων.
.🔥 Πονοκέφαλο.
.🔥 Μόνιμη Κούραση.
.🔥 Σύγχυση.
.🔥 Κατάθλιψη.
.🔥 Επιθετικότητα.
.🔥 Άγχώδη Διαταραχή/PTSD

Ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει (από την αυξημένη επίδραση του στρες στο σώμα μας και μόνο, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας) σε:

.🆘 Αυξημένη Πίεση.
.🆘 Καρδιαγγειακά Νοσήματα.
.🆘 Οστεοπόρωση/Κατάγματα.
.🆘 Χρόνιο Πόνο.
.🆘 Σακχαρώδη Διαβήτη.
.🆘 Αλζχάϊμερς/Άνοια.
.🆘 Αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι κάνουμε για αυτό; Κίνηση, Άσκηση, Κήπο, Θάλασσα (αν είστε από τους τυχερούς), συχνά διαλείμματα από την καρέκλα και εφαρμογή των Οδηγιών για το πώς διαχειρίζομαι το στρες (όρα προ-προηγούμενο ποστάκιον).

Και αγάπη πολλή!Προς εαυτόν και αλλήλους! ❤️

 

 

📚 The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. S.K. Brooks et al, Lancet 2020
Negative impacts of COVID-19 lockdown on mental health service access and follow-up adherence for immigrants and individuals in socio-economic difficulties, Aragona et al, Public Health 2020
📚 Assessment of Bidirectional Relationships Between Physical Activity and Depression Among Adults: A 2-Sample Mendelian Randomization Study, PubMed 2019
📚 Lockdown’s side effect: mental is health deterioration of people affected by dementia, with third ‘giving up’, alzheimers.org
📚 STRESS AND HEALTH: Psychological, Behavioral, and Biological Determinants, Annu Rev Clin Psychol 2005