ΑΣΚΗΣΗ • Katerina Moustaka

ΑΣΚΗΣΗ

Get up and move

Σήκω και μπες σε κίνηση ...

Η εποχή όπου η ακινησία ήταν η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί ...

Πλέον, ακόμα και σε οξύτατες κρίσεις, που μας «ακινητοποιούν» λόγω της σφοδρότητας των συμπτωμάτων, έχει αποδειχθεί ότι η άμεση κινητοποίηση, έστω και στο επίπεδο απλών δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, εάν είναι δυνατόν, μειώνει το χρόνο αποθεραπείας και τα επίπεδα του πόνου.

Στην περίπτωση των χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων, ο περιορισμός ων δραστηριοτήτων λόγω της αυτόματης τάσης του σώματος για να αποφύγει τον πόνο, κάνει τους πάσχοντες αδύναμους και δύσκαμπτους. Με τη φυσική τους κατάσταση να φθίνει και τους ίδιους να υιοθετούν φοβικές συμπεριφορές αποφυγής, σε σχέση με τη φυσιολογική χρήση του σώματος, επηρεάζεται όχι μόνο η υγεία τους αλλά και η ψυχοκοινωνική τους ευεξία .

Πώς βοηθάει η Άθληση

Η κατάλληλη μορφή άσκησης, ανάλογα με την συμπτωματολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σώματος, μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει πεποιθήσεις υγείας και ενεργητικές στρατηγικές αντιμετώπισης της «κρίσης». Καταργεί συμπεριφορές αποφυγής - φόβου, προωθεί την αυτεπάρκεια και περιορίζει την αίσθηση ανικανότητας και την κοινωνική απομόνωση. Έχει αποδειχθεί ότι για τη θεραπεία, τα ψυχοκοινωνικά πλεονεκτήματα της άσκησης μπορεί να είναι τόσο σημαντικά όσο, και τα σωματικά.

Πιο αναλυτικά, η κίνηση/άθληση:

Περιορίζει και κάποιες φορές προλαμβάνει τον πόνο

Δυναμώνει τους μύες που με τη σειρά τους σταθεροποιούν τις αρθρώσεις

Μειώνει την αρθρική δυσκαμψία

Αυξάνει την αιμάτωση στους χόνδρους και τα οστά

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Προστατεύει από την οστεοπόρωση

Περιορίζει τον κίνδυνο κατάγματος

Αυξάνει την αερόβια ικανότητα και αντοχή

Αναπτύσσει και υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία

Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα για Αλζχάϊμερ.

Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου και τον βιορυθμό του σώματος

Βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, λόγω χρόνιου πόνου

Προωθεί τη γενικότερη υγεία